Mac Pro - Kraft nog att förändra allt.

blog_icon

Skrivet av MacRent

Apple har de senaste tio åren genomgått en rad förändringar både tekniskt och affärsmässigt. Den gamla Quicktime-plattformen har successivt bytts ut mot nyskrivna bibliotek, förberedda för att kunna accelereras av den senaste hårdvaran. Att riva ner och bygga nytt är en större utmaning än att renovera och laga det som redan finns. Det klarar inte alla företag, men Apple har en tradition av att göra just detta.

För kreatörer, och i just denna artikel, videokreatörer, har väntan på en hårdvaruuppdatering varit extra lång.

Många av de tidigare uppdateringarna vi sett på hårdvaruprodukterna har varit sluta system. De absolut mest högpresterande maskinerna som iMac Pro och den tidigare Mac Pro modellen från sent 2013, har haft hög prestanda men varit begränsande att uppgradera.

Men nu ändras allt detta. Äntligen.

Med nya Mac Pro får videokreatörerna äntligen tillbaka sin uppgraderingsbara dator. Det betyder att du som kreatör kan investera i en prestandanivå och sedan bygga ut och skala denna nivå när nya kundkrav och arbetsflöden kräver detta. Istället för att behöva byta hela hårdvaran.

När behöver vi prestanda?

Så vilka prestanda-utmaningar står då branschen inför? Nya film- och TV standarder, som BT2100 HDR och IMF, med bildstorlekar upp till 4K (och snart 8K) blir allt vanligare börjar göra sitt intåg på marknaden. I dessa standarder hittar vi väldigt beräkningstunga komponenter som HEVC 10 bitar och JPEG2000 för att beskriva så hög kvalitet som möjligt.

Som kreatör vill du ju egentligen bara fortsätta arbeta med din berättelse och bild utan att drabbas av prestandaproblem som till exempel hackande bild och långa väntetider. Du måste se din video i full upplösning för att kunna säkerställa saker som till exempel skärpa i ditt 4K-material, och som ljussättare är det extra viktigt att du kan se och arbeta med nyanser som kan bli väldigt påtagliga på stor en filmduk. Troligtvis behöver du också spela upp flera videoströmmar samtidigt.

Ett annat exempel kan vi hämta från den till synes enklare reportage-världen. Det är inte ovanligt att spela in sitt reportage i t.ex. 4K men leverera i 2K timeline. Fördelen med detta är att du kan välja inklipp och “framing“ utan att tappa upplösning. Här underlättar det enormt att kunna arbeta med sitt material i sin ursprungliga storlek, format och upplösning.

Vi har ju även alla 3D-artister vars projekt inte kan få nog av beräkningskapacitet.

Beräkningshjälp hitåt!

I de fall du som kreatör arbetar direkt i Apple ProRES RAW filformatet kan du dra nytta av den extra kraften i Apples Afterburner-kort.

Afterburner-kortet accelererar avkodning och uppspelning av flera strömmar av ProRes- och ProRes RAW-videofiler. Tänk dock på att kontrollera att just den mjukvaran du arbetar i stödjer Afterburner-kortet och dess acceleration. Apples egna produktionsverktyg Final Cut X och Motion gör ju naturligtvis det från start.

Behöver du spela upp flera videoströmmar samtidigt? Räcker 23 videoströmmar i 4K ProRES RAW?

Apples Mac Pro är som vi kan förvänta en extremt högpresterande maskin och den är faktiskt helt uppgraderingsbar och modulär - förutom de SSD minnen som Apple levererar förinstallerade. Tar du bort dessa så startar inte maskinen.

I länkarna nedan finns mer information om detta:

support.apple.com/sv-se/HT2...

support.apple.com/sv-se/HT2...

MPX Moduler - bygg ut din Mac Pro när du behöver

Ett nytt koncept i Mac Pro-arkitekturen är MPX-moduler - och vi behöver läsa på lite här.

En MPX-modul (förkortning för Mac Pro Expansion Module) är i grunden en förkonfigurerad modul som innehåller allt du behöver för att få tillgång till ny funktionalitet. Det krävs ingen konfiguration, du ansluter bara hela MPX-modulen till rätt PCIe-kortplats på Mac Pro-moderkort. Just nu erbjuder Apple två huvudkategorier av MPX-modulpaket: Grafik och lagring. Du kan byta ut MPX-modulerna i ett senare skede om du önskar.

Apple erbjuder i dagsläget tre olika Mac Pro Expansion-moduler (MPX) som innehåller AMD Radeon Pro-grafikprocessorer. Radeon Pro MPX-modulerna kan använda fack 1–2 och fack 3–4 på moderkortet. Lite beroende på modul så kan du installera en eller flera.

· Radeon Pro 580X MPX Module: en modul kan installeras

· Radeon Pro Vega II MPX Module: en eller två moduler kan installeras

· Radeon Pro Vega II Duo MPX Module: en eller två moduler installeras


Ovan nämna officiella MPX-moduler kan även kombineras med tredjeparts-grafikkort baserade på AMD Radeon arkitekturen både internt och via eGPU.

Läs mer om dessa detaljer här: support.apple.com/sv-se/HT2...

Med sina åtta PCIe platser erbjuder Mac Pro kraftfulla expansionsmöjligheter.

”En intressant sak jag noterar är ju de två inbyggda 10 gigabit Ethernet-portarna och de fyra Thunderbolt 3 anslutningarna. Om inte det räcker en bit så vet jag inte vad som räcker.” – säger Johan Skaneby, Technical Content Creator och skribent hos Vidispine

Läs om mer om de kraftfulla specifikationerna här: www.apple.com/se/mac-pro/

Vi har ju bara snuddat vid ytan av alla nya möjligheter med Mac Pro. Apples nya skärm Pro Display XDR fungerar sömlöst med Mac Pro. Pro Display XDR kommer vi att gå igenom i nästa inlägg.

Vi på MacRent finns behjälpliga för frågor som rör just era Apple-produkter och behov och produktionsmiljöer.