Känns det så här att redigera video?

blog_icon

Skrivet av MacRent

Att kommunicera med video är något som blir allt vanligare. Även bland företag som inte direkt profilerar sig i det marknadssegmentet. Myndigheter, tillverkningsindustri, stora koncerner och organisationer och forskning, det går nästan inte att nämna ett företag eller område som inte på något vis även skulle kunna dra nytta av video som kommunikationsmedel.

Distributionen och produktionen av video är ju sedan länge demokratiserad i sin rent tekniska del, men hur är det med kunskapen? Är det inte svårt att arbeta med rörlig bild?

De flesta stora videoredigeringsprogram på marknaden har funnits med sedan 90-talet. En tid då videoproduktion sköttes av professionella utövare, med stora budgetar, komplicerade programvaror och kostsam utrustning. Lösningen på den tiden var att hyra in kompetensen och utrustningen för att få fram det resultat man önskade. I och med den tunga projektledningen och kostnaden för videoprojekten så skapades det inte speciellt mycket video. Dessutom så fanns det inte samma utbud av plattformar att visa upp sina produktioner på som idag. Hur skulle man få ut videon?

Men det har runnit lite vatten under broarna sen dess. Faktum är att de bolag som utvecklar dagens videoredigeringsprogram börjar förstå att det finns en ny, större marknad av användare som inte behöver alla funktioner, kunskaperna och erfarenheten som krävs för en trippel A video.

Många företag vill använda videoformatet för att kommunicera reportage, intervjuer och kanske enklare budskap med hjälp av grafik och motion design.

Rörlig bild är ett växande fenomen, som kombinerat med redaktionellt innehåll skapar starka uttryck. Vi ser ett växande behov av verktyg hos journalister och andra skribenter som inte skrämmer, utan snarare uppmuntrar att åskådliggöra dessa berättelser.

Adobe Premiere Rush - videoredigering för alla.

Adobe insåg detta redan för 5 år sedan och började undersöka hur ett komplement till deras flaggskeppsprodukt för videoredigering, Adobe Premiere Pro, skulle kunna anpassas för en marknad av nya användare i andra områden. Resultatet blev Adobe Premiere Rush - en betydligt enklare videoredigeringsprogramvara, men ändå fullt integrerad med Adobes övriga programsvit. Företag uppskattar att använda sig av kompatibel mjukvara, där Adobe Premiere Rush är ett bra komplement till företag som redan använder sig av Adobes Creative Cloud-paket eller behöver göra sina första steg in i Adobes värld.

“Vi ser ett ökande antal användare hos många kunder, då de enklare kan fördela arbetet på avdelningarna eftersom vem som helst kan använda Adobe Premiere Rush. Att de dessutom kan använda företagets befintliga grafikmallar från Adobe Premiere Pro gör att man har kontroll över sin grafiska profil“ berättar Max Hagelstam på Adobe.

Adobe Premiere Rush renderingsmotor är densamma som i Adobe Premiere Pro, men gränssnittet är omgjort från grunden, på ett sätt som ska tilltala en ny användarprofil och målgrupp.

Adobe Premiere Rush kan installeras på macOS, iOS, Windows samt Android. Därefter lever det i perfekt synkronisering genom Adobes Creative Cloud. Du kan enkelt fånga klipp med din iPhone, importera in dessa till Adobe Premiere Rush kanske lägga dessa i ordning, spela in en voice over - och sen be din kollega börja klippa ihop filmen i sin Adobe Premiere Rush eller Adobe Premiere Pro. Möjligheterna att enkelt göra sina egna filmer, tillsammans med andra, har verkligen realiserats.

Adobe lägger mycket vikt vid den här typen av samarbeten mellan enheter. Om ditt företag redan använder Adobe Creative Cloud-paketet, vilket många företag, skolor och organisationer gör så finns det nu än större möjlighet att arbeta fram rörligt material till företaget på ett enkelt sätt.

Det finns många fler videoredigeringsystem på marknaden och vi kommer återkomma till dem i senare inlägg. Då Adobe Premiere Rush är en så pass användarvänlig programvara, som imponerar, så tillägnar vi dem det första inlägget.

Hur svårt ska det vara då?

Inte alls, men film spelas ju inte in och klipper inte sig själv - kunskap behövs ju också. Det finns ett stort antal kurser online för detta. Svenska Moderskeppet är ett företag som seglat upp det senaste året med högkvalitativa webbfilmer som är lätta ta till sig och är pedagogiska.

Vi på MacRent finns också tillgängliga. Genom oss så kan vi hjälpa dig vidare med just er videosatsning för 2020, då vi har erfarenhet gällande Apples produktsortiment, Adobes programvaror samt vägledning till rätt produkter för rätt sammanhang.