Prestanda och tillförlitlighet:
Apple M1

blog_icon

Skrivet av MacRent

Centralenheten (CPU)

Apple M1 har världens snabbaste processor när det gäller kiselkretsar med låg strömförbrukning, världens högsta processorprestanda per watt, världens snabbaste integrerade grafik i en persondator och banbrytande maskininlärning med Apple Neural Engine.

M1 har därför upp till 3,5 gånger snabbare processor, upp till sex gånger snabbare grafik och upp till femton gånger snabbare maskininlärning. Allt detta med en upp till dubbelt så lång batteritid jämfört med föregående generation Mac-datorer.

Det första systemchippet för Mac

Vad innebär detta i praktiken? Mac-datorer och pc-datorer har traditionellt använt flera chip för processor, I/O, säkerhet med mera. Med M1 har de här teknikerna kombinerats i ett enda systemchip som ger en helt ny integrering. Chippet ger bättre prestanda och energieffektivitet.

M1 har också ett enhetligt minne som förenar hög bandbredd och låg fördröjning i en gemensam minnespool i ett anpassat paket. På så vis får alla tekniker i systemchippet tillgång till samma data, utan att behöva kopiera dem mellan flera olika minnespooler, vilket ökar prestanda och energieffektivitet ytterligare.

Mer om processorkärnan

M1 har en åttakärnig processor med fyra prestandakärnor samt fyra effektivitetskärnor. Var och en av prestandakärnorna har branschledande prestanda för enkeltrådiga beräkningar och körs samtidigt så effektivt som möjligt. Fotografer kan redigera högupplösta bilder med blixtens hastighet och utvecklare kan bygga appar nästan tre gånger snabbare än tidigare. Alla fyra kan användas tillsammans för avsevärt högre prestanda i flertrådiga beräkningar.

De fyra effektivitetskärnorna ger enastående prestanda med en tiondel av effekten. Enbart de här fyra kärnorna ger ungefär samma prestanda som nuvarande generationens dubbelkärniga MacBook Air, men är betydligt mer strömsnåla.

Grafikenheten (GPU)

M1 har Apples mest avancerade grafikprocessor. Apple har analyserat Mac-appar i flera år, inklusive vardagsappar och krävande appar för proffsanvändning och baserat grafikenheten på dessa resultat.

Branschledande prestanda och otrolig energieffektivitet gör att grafiken på M1 till något utöver det vanliga. Grafikprocessorn har upp till åtta kraftfulla kärnor som kan köra nästan 25 000 trådar samtidigt. Kärnorna kan enkelt hantera extremt utmanande uppgifter, från att smidigt spela upp flera strömmar med 4K-video, till att rendera komplexa 3D-scener i era appar ni arbetar med. Med 2,6 teraflops genomströmning har M1 världens snabbaste integrerade grafik i en persondator.

ML-enheten (Apple Neural Engine)

Med M1-chippet kommer Apples Neural Engine till Mac och gör maskininlärningen mycket snabbare. Maskininlärning är mycket användbart, då denna dedikerade del i processorarkitekturen är otroligt snabb på beräkningar.

Neural Engine på M1 är Apples mest avancerade arkitektur som består av sexton kärnor. Processorn kan göra elva biljoner beräkningar per sekund och möjliggör upp till femton gånger snabbare maskininlärning. Hela M1-chippet är designat för att briljera vid maskininlärning, med ML-acceleratorer i processorn och en kraftfull grafikprocessor som gör videoanalys, röstigenkänning och bildbehandling bättre än någonsin på Mac.

Fler innovativa funktioner i M1

* Apples senaste bildsignalprocessor (ISP) för video av högre kvalitet med bättre brusreducering, större dynamiskt omfång och bättre automatisk vitbalans.
* Senaste Secure Enclave för säkerhet i toppklass.
* Lagringsstyrenhet med hög prestanda och AES-krypteringshårdvara för snabbare och säkrare ssd-funktion.
* Högeffektiva kodnings- och avkodningsmotorer vid låg effekt för enastående prestanda och längre batteritid.
* Apple-designad Thunderbolt-styrenhet med stöd för överföringshastigheter via usb 4 på upp till 40 Gbit/s och kompatibilitet med fler tillbehör än någonsin tidigare.