Från idé till stycke

blog_icon

Skrivet av Johan Skaneby

Är det någonting vi tyckas ha i blodet i Sverige så är det popmusik, och med tanke på vår befolkningsmängd så producerar vi inte bara väldigt mycket popmusik, utan även väldigt mycket bra popmusik. Av musikbranschens totala intäkter utgjordes 2017 till 56 procent av konsertintäkter (cirka 6 miljarder kronor), 25 procent av upphovsrättsliga intäkter (knappt 2,7 miljarder kronor) och 19 procent av intäkter från inspelad musik (cirka 2 miljarder kronor).

Vi gissar att det finns många bakomliggande förklaringar till detta. Studieförbundens roll skall inte underskattas för den låtskrivar-kultur vi har fått i det här landet. Sen har vi ju det här med musikinspelning och teknik så klart - och är det är ett område där Apple går från klarhet till klarhet.

Musikproduktionen och distributionen är mer demokratiserad - något som innebär att du med väldigt enkla och tillgängliga medel kan skapa din egen musik, oavsett om du kan spela ett instrument eller inte.

Distribution av din egen musik möjliggörs via tjänster som till exempel svenska Amuse, Bandcamp och Soundcloud bara för att nämna några.

Helt plötsligt händer det - i huvudet.

Plödsligt kan en låtidé komma upp i huvudet. Det händer ju ofta ganska oväntat och det är inte alltid i rätt situation. En musikstudio är inte alltid nära till hands eller så är man upptagen med annat. När man äntligen kan få ner låten så är den som försvunnen i ens tankar.

På mitten av 90-talet ringde man hem till sin telefonsvarare och sjöng nåt obegripligt eller nynnade sina melodier. I dag så finns möjligheten att spela in sina idéer och skisser på sin iPhone. Man behöver ibland dokumentera sina skisser på ett enkelt sätt och i bättre kvalitet.

Apple har sen några år tillbaka tagit hela denna idéprocess ett steg längre. Eller flera steg faktiskt. Vore det inte fantastiskt om man kunde får höra hur den där melodin i huvudet kunde låta med fler instrument?

På din iPhone finns det ett program för just detta: Musikmemon

Musikmemon hör din melodi, sätter ackordanalys och följer troget ditt tempo med en trumtakt och bas. Träffsäkerheten är naturligtvis olika, men bara genom att räkna in sig själv - oavsett om det är bara din sång eller en gitarr så underlättar det för Musikmemon.

Resultatet är fascinerande.

En analyserat projekt visar sig, där du har möjlighet att justera både harmonik och längd på takter i efterhand. Detta program hjälper dig med att göra en enkel, tidig demo av din nästa låt!
Musikmemon
Musikmemon
Ett analyserat projekt
Ett analyserat projekt

Från idé till färdig låt

Musikmemon synkroniserar med iCloud och finns nu där också. Med hjälp av Garageband så kan du enkelt fortsätta jobba ut demon till en färdig låt. Här finns egentligen inga kvalitetsmässiga begränsningar, därför kan du lägga nya syntar, lägga om bas, samt editera trummisen (ja, i detta läge är det faktiskt en digital trummis du arbetar med).

När projektet i Garageband är färdigt så kan du vända dig till Logic Pro X för att mixa och göra klart din låt.

Apple har ett helt fantastiskt musikaliskt arbetsflöde här, från iPhone eller iPad till Mac och till sist slutproduktion, som vi uppmanar er att undersöka. Tillsammans med dina Apple produkter och mjukvaran som finns tillgänglig på dessa så kan du njuta av att sömlöst gå från idé till färdig produktion.